Utazási tanácsok

Hogyan utazzunk biztonságosan és okosan az Európai Unióban? - 29/07/2013


Ha Ön szabadságát idén nyáron egy másik uniós országban kívánja tölteni, érdemes elolvasnia az alábbi tanácsokat. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy zavartalanul élvezhesse a nyaralást.

Még soha nem volt olyan könnyű Európában utazni, mint manapság – a határátlépésre, az orvosi ellátásra, a kedvtelésből tartott állatok szállítására, a külföldi mobiltelefonálásra és az utasjogokra vonatkozó uniós szabályok nagyban megkönnyítik a külföldi nyaralást. Ennek ellenére még van néhány olyan dolog, amelyre oda kell figyelnie azoknak, akik egy másik uniós országban szeretnék tölteni szabadságukat idén nyáron.

Ne feledje magával vinni személyi igazolványát vagy útlevelét – akkor is, ha nem hagyja el az EU belső határok nélküli területét, mivel előfordulhat, hogy valahol valamilyen okból igazolnia kell személyazonosságát.

Váltsa ki ingyenes európai egészségbiztosítási kártyáját.Az igénylés módjáról a helyi egészségbiztosítási pénztárnál tájékozódhat. Ha Ön vagy valamelyik családtagja megbetegedik az EU, illetve az EGT valamelyik tagállamában vagy Svájcban, az egészségügyi kártya segítségével könnyen hozzájuthat a szükséges állami egészségügyi ellátáshoz.

Fontos tudnia, hogy azok a szolgáltatások, amelyekért hazájában nem kell fizetnie, más országokban nem feltétlenül díjmentesek. Töltse le az ingyenesEHIC-alkalmazást, melynek segítségével könnyűszerrel felveheti a kapcsolatot a célország egészségügyi szolgálataival.

Ha házi kedvencét is szeretné magával vinni, váltsa ki számára aháziállat-útlevelet – macskával, kutyával vagy vadászgörénnyel ugyanis csak akkor utazhat külföldre, ha igazolni tudja, hogy az állat kapott veszettség elleni oltást. Írországban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Máltán és Svédországban a háziállatok beutaztatására további követelmények vonatkoznak, ezért ha ezen országok valamelyikébe készül, nézzen utána a hatályos nemzeti jogszabályoknak  . Más állatok esetében szintén előfordulhat, hogy nemzeti jogszabályok szabályozzák a beutaztatást.

Ha mobiltelefonját gyakran szeretné használni külföldön, különösen internetezés vagy e-mailek küldése céljából, lépjen kapcsolatba mobilszolgáltatójával, és érdeklődje meg a barangolásos adatátviteli díjakat. Ma már az összeghatár beállításával megszabhatja, legfeljebb mennyit akar költeni az adatátvitelre. Ha ezt nem teszi meg, szolgáltatója az alapértelmezett havi 50 eurós adatátviteli limitet alkalmazza majd az Ön esetében.

Tekintse meg a szolgáltatók által az EU összes tagállamában kínált speciális árszabást, az úgynevzett eurótarifát  . A szöveges üzenetek küldéséért és az adatszolgáltatásért felszámított díjakat is érdemes összevetni egymással.

Vészhelyzetben tárcsázza a 112-es telefonszámot. A minden telefonról ingyen hívható számon bármelyik EU-tagországban kapcsolatba léphet a helyi segélyszolgálatokkal. A hívást fogadó diszpécserek több nyelven beszélnek. A beszélt nyelvek választéka  országonként változó.

Nézzen utána, hogy utasként milyen jogokkal rendelkezik –a vasúton, repülőgéppel, autóbusszal vagy hajón utazó polgárokat meghatározott utasjogok illetik meg az EU területén a járatkésések és járattörlések, illetve a csökkent mozgásképességű személyeknek nyújtandó segítség tekintetében. Töltse le az utasjogokat ismertető ingyenes mobilalkalmazást.

További kérdése van? Szeretne még többet megtudni arról, mi mindent tehet Önért az EU? Vegye fel a kapcsolatot a Bizottság Europe Direct nevű információs szolgálatával. Kérdését az EU hivatalos nyelveinek bármelyikén felteheti.

Hírlevél
   

Felíratkozás a hírlevélre

  Offline..           

Nézz vissza később.